Inkognito Režimas Naršyklėje – Gidas ir Paaiškinimai

Turbūt visiems, kurie naudojasi kompiuteriu bei internetu, teko nors kartą naršyti per inkognito režimą. Nors kai kurie juokiasi, kad tai yra naršymo būdas skirtas tiems, kurie kažką slepia, tačiau sutikite, dažnai jis įjungiamas ne dėl slapto naršymo, tačiau dėl to, kad nesinori palikti savo „istorijos“ bibliotekoje, darbo kompiuteryje ir panašiai.

Kas Yra Inkognito Rėžimas Naršyklėje?

Daugelyje naršyklių naudojamas inkognito režimas (angl. incognito mode) – suteikia galimybę naršymo metu pačioje naršyklėje nepalikti jokios informacijos apie svetaines, kuriose buvote. Žinoma, daugeliui tai atrodo ne tik kur kas saugiau, tačiau ir anonimiškiau.

Naršantiems anonimiškai  reikia nepamiršti, kad galima ne tik įsijungti šį režimą, tačiau yra ir kelios kitos galimybes, smulkmenos, kurios suteikia daugiau privatumo.

  1. Naudokite naršyklę, kuri yra suteikianti daugiau privatumo, pavyzdžiui, TOR. Visgi, nepamirškite, kad net ir ji Jūsų nepadarys visiškai nematomu.
  2. Stenkitės kurti kuo mažiau skirtukų.
  3. Žinoma, neprisijunkite prie socialinių tinklų. Arba po visko būtinai patikrinkite, ar Jūsų socialinio tinklo paskyros duomenys – neliko „įsiminti“.
  4. Svarbu naršyti per patikimą VPN.

Nors inkognito režimas tikrai suteikia daugiau anonimiškumo, tačiau tai toli gražu nereiškia, kad nepaliksite nei vieno pėdsako po naršymo.  Inkognito režimas veikia panašiai kaip ir naršymo istorijos trynimas baigus sesiją. Tikrai kitam naršytojui, kuris tik užmes akį į Jūsų atliktus veiksmus – nebus matoma jokia info. Tačiau patyrusiems IT specialistui – įveikti inkognito nėra sunku. Visgi, naršančiam patogu, kadangi nereikia kaskart trinti istorijos.

Kaip įjungti/išjungti inkognito režimą?

Kas yra inkognito režimas? Tai yra anonimiškumo priemonė, kurią įjungti yra labai paprasta. Privatus inkognito lengvai įsijungia skirtingai priklausomai nuo naršyklės, kuri yra naudojama.

Chrome Settings (viršuje dešinėji pusėje) > New incognito window.

Firefox Settings (viršuje dešinėji pusėje) > New Private window.

Opera  Settings (viršuje kairėje pusėje) > New Private Window.

Išjungti režimą galima paprasčiausiai „išėjus“ iš inkognito lango, tai yra, jį išjungus. Pasikartosime, kad labai patogu, kadangi po visko nereikia trinti istorijos.

Ką daro inkognito?

Reikia suprasti, kad šis režimas nepaslepia Jūsų IP, tad jį įsijungus nereikėti atsipalaiduoti, rašyti netinkamus komentarus ir panašiai. Surastas – vis tiek galite būti. Ko nedaro inkognito? Jis nepadaro Jūsų visiškai nematomu. Ši patogi galimybė labiau skirta save apsaugoti nuo reklamų, galbūt kvietimų į renginius ir panašiai, kurie jus pasiekia per Google ads.

  • Trumpai ir aiškiai, inkognito režimas padeda Jums gauti šias privilegijas.
  • Negalima sekti naršymo istorijos, tad dažniausiai žmogus jaučiasi saugiau.
  • Taip pat po naršymo nelieka slapukų su kuriais jūs sutikote.

Taip pat nelieka ir info, kuri buvo vedama socialiniuose tinkluose ir t.t. Visgi, geriausia išvis nesijungti prie asmeninių paskyrų, kai esate ne prie savo asmeninio kompiuterio. Jokiu būdu nesijunkite prie banko bibliotekoje ar panašiose vietose. Net atsargiai reikia naudotis viešuoju Wi-Fi. Geriau tokius darbus yra atlikti, kai esate namuose prie savo įrenginių ir tuo pačiu naudojatės asmeniniu interneto tinklu.

Pasikartosime, kad šis režimas nepaslepia Jūsų IP adreso, tad esate matomas, randamas tokiu atveju, kai Jus norėsis surasti.

Inkognito režimas – veikia ne visada

Nors tai gali atrodyti labai patraukli naršymo internete forma, tačiau reikia atsiminti, kad toli gražus jis veikia ne visada, kai norisi.

Net ir naršant su inkognito režimu, informacija vis tiek bus saugoma tokiu atveju, kai:

  1. Jeigu įrenginyje yra įjungta tėvų kontrolės įranga. Šiuo metu ji vis dažniau plinta ir daugelis ją diegia savo namuose.
  2. Taip pat tokiu atveju, kai kompiuteryje arba kitame įrenginyje yra virusai, kurie atlieka „šnipinėjimo“ darbus.
  3. Kai yra naršyklės pirštų antspaudai. Dažniausiai tokios funkcijos yra diegiamos darbo vietose.
  4. Tuomet, kai yra atsiunčiami failai.
  5. Ir tokiu atveju, kai yra naudojamos žymės.

Idėjos, kaip apeiti informacijos įrašymą, labai įvairios. Šiais laikais net vaikai sugalvoja – kaip tai padaryti. Visgi, klausimas – kam tai daryti apskritai. Naršyti reikia taip, kad po mūsų „darbų“ nereikėtų baimintis, kad kažkas tai pamatys. O jeigu naršote neleistinuose porno puslapiuose, tai nepamirškite, kad Jūsų interneto tiekėjas puikiai viską mato. Kol naršymas nepažeidžia įstatymų – nesate niekam įdomus, tad ir Jūsų naršymo istorija – nebus tikrinama. Na, nebent antros pusės.